Utorak 31.12.2013.
06:44
Srna

Crnogorci jedu neispravnu hranu?

Foto: Ilustracija
 


Izvršni direktor CEZAP-a Olga Nikčević rekla je da je istraživanjem bilo obuhvaćeno 16 proizvoda, od čega šest vrsta jestivog rafinisanog suncokretovog ulja i po pet vrsta smrznutog i svežeg povrća.

"Propusti i primedbe se uglavnom odnose na sadržaj deklaracija proizvoda i kvalitet ambalaže", rekla je Nikčević i dodala da su ti podaci poslati nadležnima, ali da nije bilo povratne informacije.

Ona je najavila da će CEZAP tražiti da se pojača kontrola kvaliteta prehrambenih proizvoda i izmeni i dopuni zakonska regulativa u toj oblasti. Hemijsku analizu uzetih uzoraka obavio je Centar za ekotoksikološka ispitivanja na osnovu čega je saradnik CEZAP-a i specijalista sanitarne hemije Milena Đurišić napravila elaborat.

"Svih šest analiziranih uzoraka ulja odgovara uslovima pravilnika o kvalitetu, ali prema ukupnom utisku ne zaslužuju visoku ocenu", rekla je Đurišićeva i dodala da je pet ispitivanih uzoraka ulja uvezeno iz Srbije, a jedan iz Turske.

Ona je navela da od šest uzoraka ulja jedan ne odgovara pravilniku o deklarisanju zbog podatka o atestu za dozvoljeni kontakt sa hranom, koji mogu da obmanu potrošača.

2024 © - Vesti online