Ponedeljak 30.12.2013.
12:12
Beta

Ljosa papi: Smenite "nadbiskupe iz kamenog doba"

"Cenim papu. On se trudi i možemo se nadati da će se to odraziti u pravim reformama - da se crkva modernizuje i da joj se da moralna snaga koju je imala u nekim periodima i koja je veoma važna", rekao je pisac u intervju za list "Republika" iz Lime.

Mario Vargas Ljosa

Pisac je rekao da papa treba da smeni peruanskog kardinala i nadbiskupa Lime Huana Luisa Siprijanija, i dominikanskog kardinala Nikolasa Lopesa Rodrigesa, nadbiskupa Santo Dominga.

"Nadam se da će papa Franja te članove crkvene hijerarhije koji predstavljaju crkvu iz pećinskog doba, zameniti biskupima i nadbiskupima koji se više odlikuju mentalitetom bliskosti i socijalne pravde koji papa Franja izgleda predstavlja", rekao je peruanski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine.

Mario Vargas Ljosa koji je za sebe govorio da je agnostik, dodao je da je kardinal Siprijani uvek predstavljlao najreakcionarniji deo crkve, najnetolerantniji i najfanatičniji, i rekao da se nada da će nova politika pape stići i do Perua.

Što se tiče dominikanskog kardinala Loepsa Rodrigesa, Vargas Ljosa je rekao da nadbiskup Santo Dominga podržava, koliko god to neverovatno bilo, rasističke zakone koji sprečavaju da 200.000 Dominikanaca dobije državljanstvo, a jedini "zločin" im je to što su deca ili potomci Haićana.

"Taj stav je potpuno nespojiv sa onim što treba da predstavlja katolička crkva", ocenio je Vargas Ljosa.

2024 © - Vesti online