Ponedeljak 15.03.2010.
14:34
Tanjug

Srpske banke pale na testu "tajnih kupaca"

Ta Asocijacija je metodom "tajni kupac", uz finansijsku podršku Američke agencije za pomoć i razvoj (USAID) organizovala da njeni istraživači posete10 banaka, po jednu filijalu u Novom Sadu i Beogradu i da traže informaciju pod kojim uslovima mogu da 'kupe' kredit od 400.000 dinara za opremanje stana, sa poželjnim rokom otplate do pet godina.

Klijenti ne dobijaju dovoljno informacija o kamatama

Prema rečima člana Upravnog odbora Asocijacije potrošača Borislave Dejanović koja je danas prezentovala istraživanje, u ugovorima banke predviđaju veliki broj mogućnosti za promenu visine kamatne stope bez jasno utvrđenih uslova, što je do sada najčešći razlog za prigovore i sporove.

Najmanje su jasna pitanja vezana za promenljivost kamate u toku otplate, naročito pod kojim uslovima se kamata može promeniti, koliko često i do koje visine.

U većini banaka dat je odgovor da je kamatna stopa promenljiva kao i da se klijenti obaveštavaju 30 dana pre promene (sem jedne filijale u kojoj je rok 15 dana) dok u većini pisanih informacija stoji rok od 15 dana.

Na zahtev klijenta da daju nacrt ugovora o kreditu, kako bi se taj ugovor kod kuće do detalja proučio, pet od 20 filijala je odgovorilo potvrdno, rekla je Dejanović, a iz prezentacije se moglo uočiti da su se među tim bankama našle "Rajfajzen banka", "Hipo alpe adria banka", "Uni kredit banka".


Istraživanje je pokazalo da su u svim filijalama 'tajnom kupcu' predočeni osnovni uslovi - stalni radni odnos i kreditna sposobnost, odnosno opterećenost plate do 30 odsto, a najduži rokovi otplate su se kretali od 24 do 96, a najčešće 60 meseci.

'Tajni kupci' su ocenili ponašanje savetnika u bankama i njihovu ljubaznost, kao zadovoljavajuću, ali im informacije nisu bile dovoljno jasne i potpune, nisu uvek dobili sva dokumenta na koja imaju pravo a najčesće ni pouzdanu informaciju koju cenu će za pozajmljeni novac na kraju platiti, navela je Dejanović.

2024 © - Vesti online