Ponedeljak 30.12.2013.
08:00
Luxlife, Vestionline

Nova godina u Madridu? Što da ne!

Madrid je glavni i najveći grad Španije, smešten u samom središtu države, u Kastilji, a leži na obali reke Manzanares.

Zabava i za najistančaniji ukus
 

Prostire se na površini od 607 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 3 200 000 stanovnika. Sa okolinom ovaj broj se penje na gotovo 5 miliona ljudi. Madrid je ekonomski, politički i kulturni centar Španije. Na području Madrida preovladava kontinentalna klima, sa toplim i suvim letima, i hladnim zimama.

Prostire se na površini od 607 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 3 200 000 stanovnika.
 

Istorija Madrida započinje sredinom devetog veka, kada je na mestu gde se danas nalazi kraljevska palata podignuto utvrđenje od strane Mavara. Prvobitni naziv tvrđave bio je Magerit, potom je nazvana Madšrit, a od 1038. godine ponela je ime Madrid.

Od četrnaestog veka Madrid postaje jedan od centara Španije, a njegov pravi uspon započinje sredinom šesnaestog veka. Tada on postaje i glavni grad Kraljevine, i taj status se gotovo nikada nije menjao.

Zanimljiva istorija...
 

Od devetnaestog veka Madrid je postao središte brojnih previranja u Španiji, počevši od Napoleonovih ratova, pa sve do građanskog rata koji se širio celom Španijom.

Danas je Madrid jedan od najrazvijenijih gradova sveta, i veoma popularna turistička destinacija. Brojne znamenitosti čine da ovaj grad svake godine posete milioni turista iz celog sveta.

2024 © - Vesti online