Nedelja 29.12.2013.
15:47
Beta

"Gromovi" uspešni, ali vođe nedodirljive

Srpska policija može da pohapsi mnoge, zapleni dosta (bilo čega), ali za sada to nije presudan udarac vođama narko kartela... A i pravosuđe nam je kilavo za ozbiljniju borbu protiv narkomanije
 


Pao srednji sloj

"Oni koji su na visokim položajima, oni koji drže pola Beograda, ili celu Šumadiju, ili celu Srbiju, oni su nedodirljivi za policiju i pravosuđe. Ovom akcijom oni su pokupili taj neki srednji sloj vođa narko grupa, ali i to je dobro, jer ako odsečete sredinu u trgovini drogom, ona mora da padne", rekao je Radovanović.


On je istakao da će ova policijska akcija dati rezultate ako nastavi da se sprovodi, "iznenada i u nejednakim vremenskim intervalima kako dileri ne bi shvatili kada će i šta će se dešavati".


Vođe klanova van dometa

Kriminolog Zlatko Nikolić istakao je da ovom akcijom nisu presečeni kanali širenja droge i da će se pojaviti "neki novi klinci u toj branši", pošto se radi o velikoj količini novca.
 

Pročitajte još:

* Grom 1: Uhapšeni šefovi narko mafije

* Hajka na dilere: Privedeno više stotina

"Imena još nisu objavljena iz procesnih razloga, ali političari ne bi izdržali da se ne pohvale krupnom zverkom. Vođe tih klanova su van dometa i prema tome o presecanju jedne od tih Hidrinih glava ne može da bude reči", ocenio je Nikolić.


Kako je na konferenciji za medije održanoj u subotu izjavio potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, u akciji "Grom 1" uhapšeni su veliki dileri, odnosno među uhapšenima ima "značjanih imena, poznatih šefova narko mafije".


Džabe sve bez pravosuđa

Nikolić i Radovanović slažu se da će obe policiske akcije ("Grom" i "Grom 1") imati pravi efekat, ako pravosuđe ne ostane "inertno" i ako procesuira sve uhapšene. Ipak, oni sumnjaju da su pravosudni organi spremni da sve te slučajeve "iznesu do kraja".


"Mene baš to brine, naše pravosuđe nikako da stane na noge, sudeći po tome da su 'grlom u jagode' krenuli sa tužilačkom istragom. Tužilaštvo je nespremno za tako nešto, a sudovi to ne mogu da proprate. Videće se, nisam baš siguran", rekao je Nikolić.


Radovanović je ukazao da postoji "problem kod dokazivanja krivičnog dela" - posedovanje i širenja u promet opojnih droga, jer su kazne za one kod kojih se pronađe mala količina, kako je naveo, beznačajne.


"Tu treba promeniti taktiku dokazivanja, ne moramo imati samo visoke zaprećene kazne kada uhapismo čoveka sa velikom količinom droge. Treba kažnjavati manjim vremenskim kaznama ali sistematski, svaki put i onog kada ga uhpasimo sa manjom količinom. Jer kazna od godinu, dve dana je mala i kada ga pustite on će recidivirati odmah po izlasku iz zatvora", objasnio je Radovanović.

Cena droge će pokazati da li je bilo uspeha

U obe policijske akcije zaplenjene su male količine droge, ukupno oko 40 kilograma. Nikolić je istakao da će cena droge, odnosno njen rast, pokazati da li su akcija bile uspešne, dok je Radovanović ukazao da će smanjenje korišćenja i probanja droge među učenicima pokazati prave rezultate.

"Pre četri godine procenat korišcneja droge među učenicima je bio oko šest odsto, a probanja oko 11, računajući i procenat korišćenja. Sada je taj procenat oko 20. Strašno smo brzo napredovali i zato je neophodno pratiti kretanje korišćenja droge među učeničkom populacijom", naveo je Radovanović.

2024 © - Vesti online