Nedelja 29.12.2013.
13:57 >> 16:53h
Beta

Kijev: 50.000 ljudi na ulici zbog pretučene novinarke

Okupljeni nose fotografije pretučene novinarke
 

Rezidenciju Viktora Janukoviča obezbeđuju kordoni policije, a među demonstrantima je i bivši bokserski šampion i jedan od opozicionih lidera Vitalij Kličko. "Vlast ne treba da ima iluzija da može da se sakrije i da ne čuje glas svog naroda. Videće da smo zajedno i da se ne plašimo. Ovde će sledeći put biti milioni ljudi", rekao je Kličko.

Učesnici protesta su nosili zastave Ukrajine i EU i transparente na kojima je pisalo: "Kijev, ustani: i "Janukoviču, čisti se", a skandirali su: "Dole, banda".
 

Pre nego što su se demonstranti okupili ispred rezidencije, koja je u Ukrajini postala simbol korupcije, oko 50.000 pristalica opozicije izašlo je i na Trg nezavisnosti u centru Kijeva.

Današnji skup je šesti veliki protest koji je organizovan od kada je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odlučio da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Napad na 34-godišnju novinarku Tatjanu Čornovol, poznatu po istraživačkim tekstovima o korupciji bliskih saradnika Viktora Janukoviča, ponovo je motivisao Ukrajince da masovno izađu na demonstracije, koje su posle nekoliko nedelja počele da se smanjuju.

Ukrajinska opozicija najavila je i protestni marš do rezidencije predsedniika Ukrajine.

2024 © - Vesti online