Nedelja 29.12.2013.
12:43
Beta

Za šolju čaja potroši se 300 takvih šolja vode

Zvuči neverovatno, ali naučnici imaju objašnjenje
 

Naučnici sa Univerziteta prirodnih nauka u Vroclavu sa kolegama sa univerziteta u Padovi i Insbruku prate tzv. trag vode, odnosno, ukupnu potrošnju uključujući tu ceo put do šolje čaja ili šnicle na tanjiru.

"Stvar je u tome da sa šoljom čaja ne pijemo samo tu vodu u njoj, već je čaj trebalo proizvesti. Za meso, svinji ili kravi treba dati da jede. U proizvodnji stočne hrane koristi se voda. Životinja mora da pije. Takođe treba imati na umu i sanitarne uslove u prehrambenoj industriji. Za to sve je potrebna voda i zato govorimo o njenoj ukupnoj potrošnji", kazao je profesor Stanjislav Čaban, jedan od naučnika uključenih u projekt.

Prema proračunima naučnika, žitelj Vroclava potroši 1.500 litara vode dnevno.

"Tu vodu delimo u dve kategorije. Jedna je stvarna, iz česme i vodovoda, druga je 'virtualna' koja je upotrebljena za naše nabavke i kupovine", kazao je Vjeslav Fjalkijevič iz Instituta inženjeringa životne sredine.

Kao i u drugim velikim gradovima u Poljskoj, u Vroclavu se dnevno potroši 200 litara po osobi realne vode, a 1.300 one virtualne.

"Proučavamo tzv. trag vode, kako se kreće i troši. Proučavamo da li će vode biti dugoročno dovoljno. Danas je ima svako od nas i ne muči ga njen nedostatak. Međutim, postoje takođe mesta na svetu gde ljudi nemaju vodu. Ako se u narednih 30 godina poveća broj stanovnika planete za 50 odsto, to će značiti i povećanje potrošnje vode", kazao je profesor Čaban.

Međunarodni projekt evropskih naučnika ima za cilj da upozori javnost na potrebu racionalnog korišćenja vode već danas.

2024 © - Vesti online