Nedelja 29.12.2013.
13:01
Vesti

Britanija će prestići Nemačku!

London (Foto: Arhiva)
 


Velika Britanija je jedina zapadna zemlja koja će se po snazi svoje ekonomije penjati na ovoj lestvici, prognozira CEBR. Britanci će prestići Francuze već 2018, a Nemce 2029. ili 2030. godine. Jedan od razloga za takav preokret leži u demografskoj slici, koja će zbog mlađe populacije i većeg protoka migranata biti povoljnija u Velikoj Britaniji nego u Nemačkoj, čije stanovništvo stari i gubi trku u produktivnosti.

Indija grabi napred

Indija je među zemljama koje nezaustavljivo marširaju napred: u 2018. ući će među prvih 10, a 2028. biće treća ekonomski najsnažnija zemlja sveta s dobrim izgledima da tu i ostane. Amerika će i posle gubitka prvog mesta ostati najuspešnija svetska ekonomija po raznim merilima, za šta će biti zaslužna inovativnost i snažna investiciona klima, zaključuje CEBR.

CEBR smatra da će Velika Britanija biti manje izložena problemima u evrozoni i da će relativno niski porezi stvoriti brži ekonomski rast nego u drugim evropskim državama. Ipak, CEBR prognozira da bi Nemačka bolje stajala i da je Britanija ne bi mogla prestići kad bi se evrozona raspala i kad bi se vratila nemačka marka. Ali CEBR nije uzeo u obzir taj scenario koji bi, upozoravaju u studiji, bio dobar za Nemačku, ali loš za druge evropske zemlje.


"Pod pretpostavkom da se evro neće raspasti, Nemačka će kliziti niz lestvicu najvećih ekonomija zbog kombinacije slabog ekonomskog rasta u Evropi, slabljenja evra kao valute, obaveze nemačkog spasavanja posrnulih zemalja evrozone i sve lošijih demografskih trendova. Kad bi se evro raspao, nemački izgledi bili bi puno bolji. Britanija sigurno ne bi mogla dugi niz godina, a možda i nikad, prestići Nemačku koja koristi marku kao nacionalnu valutu", kaže se u analizi CEBR.


Taj je analitički centar godinama predviđa da će Kina prestići Ameriku i postati ekonomski najsnažnija zemlja sveta, ali CEBR dosad nije utvrdio tačnu godinu u kojoj će se to dogoditi. Sada su prvi put mogli na temelju brojki zaključiti da će se to dogoditi 2028. godine.

2024 © - Vesti online