Nedelja 29.12.2013.
08:00
huffingtonpost.com, net.hr

Šta sve negativno utiče na spavanje?

Pasta za zube od mentola

Studije pokazuju da mentol razbuđuje, stoga pre spavanja bi bilo bolje da operete zube sa pastom za zube koja ima neki drugi ukus.

Nikako cigara pre spavanja

Volite dobru knjigu

Gledanje televizije pre spavanja zamenili ste čitanjem knjige nadajući se boljem snu? Ipak, istraživanje pokazuje da vam štivo koje je uzbudljivo, emocionalno i intelektualno zahtevno samo šteti snu. Najbolje da se prebacite na neko laganije i opuštajuće pisane reči.

Pušite pre spavanja

Nikotin je stimulans zbog koga će vam biti teže da zaspite. Ako ne možete u potpunosti da prestanete pušiti, barem nemojte da pušite pre spavanja.

Umivanje hladnom vodom

Iako je dobro za zatvaranje pora umivanje hladnom vodom, ono razbuđuje pa to sačuvajte za jutro, a uveče se umivajte toplom vodom.

Limun

Čaj sa limunom zvuči kao sjajna ideja u vreme prehlada, ali preskočite limun pre spavanja ako želite dobro da spavate. Limun razbuđuje i podiže nivo energije što vam nikako ne treba pred spavanje.

Tablete

Neke tablete, i vitamini poput B6 i B12, uključujući steroide, mogu loše da utiču na san.

Prehrambene navike

Ako jedete kasno uveče, to je u redu, ali to ne bi trebalo da radite svaki dan. Naime, studije pokazuju kako je redovnost bitna kod ishrane i da zavirivanje u frižider posle večere može da pokvari ne samo dijetu već i san, piše ''Hafington post''.

2024 © - Vesti online