Petak 27.12.2013.
18:00
Beta

Kosovo sada zadovoljno: Gračanica inaugurisana po propisu

Svečana sednica Opštine Gračanica održana danas po pravilima Kosova
 

U Gračanici je na lokalnim izborima za gradonačelnika izabran Branimir Stojanović, predstavnik Građanske inicijative "Srpska" koju podržava Vlada Srbije.

Kosovsko ministarstvo je juče ocenilo da na početku sednice 24. decembra u Gračanici nisu poštovane zakonske procedure i zatražilo od opštinskih organa da preduzme hitne zakonske mere za održavanje sednice na način kako to predviđaju kosovski zakoni. Ministarstvo je zahtevalo da se ponovi inaugurativna sednica i ponovo potpišu svečane izjave odbornika i gradonačelnika.

Primopredaja dužnosti gradonačelnika Gračanice juče održana
 

Pojedini mediji izveštavali su da na inaguracionoj sednici nije bilo obeležja Kosova, a da je bila istaknuta zastava Republike Srbije. Međutim, na fotografiji primopredaje dužnosti gradonačelnika Gračanice u njegovoj kancelariji vidi se zastava Kosova i grb samoproglašene države na radnom stolu.
 

Direktor Građanske inicijative "Srpska" i načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da je novoizabrana zakonodavna i izvršna vlast u opštini nasledila sve simbole opštine od prethodne lokalne samouprave.

Povodom današnjeg ponovnog potpisivanja izjava novoizabranog gradonačelnika i odbornika opštine o preuzimanju vlasti, na obrascima sa simbolom Kosova, Kostić je rekao da su opštine južno od Ibra, u kojima je "Srpska" pobedila na lokalnim izborima, prvi put konstituisane po Ahtisarijevom planu pre četiri godine.

"U tim opštinama prethodne lokalne skupštine su donele određene odluke o tome kako će da izgledaju formulari i sva druga regulativa u opštini, a mi smo upravo sve to nasledili. Dakle, mi smo postupili po zatečenom stanju", kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, sasvim je drugo stanje kada su u pitanju opštine na severu Kosova. "Na severu Kosova ne postoje opštine po Ahtisarijevom planu. Te opštine tek treba da budu formirane, a u njima nove opštinske skupštine treba da usvajaju svoje ambleme, simbole, formulare...Posle toga, videćemo kako će sve to da izgleda u tim opštinama", rekao je Kostić.

2024 © - Vesti online