Petak 27.12.2013.
16:20
Srna

"Briselskim sporazumom zaštiti i SPC na Kosovu"

Vladika Teodosije sa Aleksandrom Vučićem tokom predizborne kampanje za lokalne izbore na KiM

"Trenutno postoje određeni zakoni i povlastice, koje su pod međunarodnim uticajem obezbedile kosovske institucije, ali bez pisanih garancija i pristanka EU da dugoročno garantuje posebnost i neprikosnovenost naših svetinja, opstanak naše baštine biće krajnje neizvestan", naveo je vladika Teodosije.

Vladika je za list "Jedinstvo" naglasio da se u tom poslu Srpska pravoslavna crkva (SPC) posebno oslanja na državne institucije, naročito na Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, ali i na Unesko.

"Zahvaljujući čvrstom stavu međunarodne zajednice, Priština je zvanično prihvatila i unela u svoj ustav i zakone stavku da su svi objekti SPC pod posebnim merama zaštite, koje garantuju i zaštitu našeg imena i imovinskih prava", podsetio je episkop raško-prizrenski.

On je rekao da je nezakonit svaki pokušaj pretvaranja srpskih svetinja u "kosovarske", ističući da je prihvaćena formula srpske pravoslavne baštine na Kosovu, a ne srpske baštine kao kosovske kulturne baštine.

"To je velika razlika, sada je suštinski značajno da se obezbede dugoročne i pisane garancije da će tako i u budućnosti ostati", zaključio je vladika Teodosije.

2024 © - Vesti online