Subota 28.12.2013.
08:00
Srna

Torenti popularni među političarima, sveštenicima i filmadžijama

Podatke je objavila internet-stranica "Torent frik", koja koristi softver "Sken aj" za praćenje i identifikaciju onih koji na nekim neuobičajenim lokacijama nelegalno preuzimaju sadržaje.

Torente voli i staro i mlado

Prema ovim podacima, zaposleni u Evropskom parlamentu tokom radnog vremena često sa intenreta "skidaju" piratske verzije filmova i televizijskih serija. Slična nelegalna aktivnost prijavljena je i u Vatikanu. Na listu ilegalnih korisnika internet-stranica sa torentima našli su se u veliki holividski studiji, uključujući "Paramaunt pikčers".

Upotreba ovih stranica primećena je i unutar američkog Predstavničkog doma.

Podaci su objavljeni uprkos naporima poslanika američkog Kongresa da spreče kršenje autorskih prava uvođenjem Zakona o zaustavljanju piraterije (SOPA) u oktobru 2011. godine.

Zakonom su proširena ovlaštenja vlasti za borbu protiv kršenja autorskih prava na internetu i trgovinu nelegalnom robom. Borba protiv nelegalnog preuzimanja sadržaja sa interneta vodi se i širom sveta. Najveća internet stranica sa torentima "Pajret bej" u više navrata je morala da menja svoj domen zbog ukidanja internet adresa.

U novembru je Vrhovni sud Belgije naredio provajderima interneta širom te zemlje da pronađu i blokiraju pristupe "Pajret beju". Početkom ovog mjeseca, samo dan nakon što je "Pajret bej" svoj domen prebacio u Gvajanu, internet stranica je obaveštena da je "odmah ugašena". Stranica je nakon prijetnji pravnim postupkom prešla prvobitni, švedski domen ".se".

2024 © - Vesti online