Petak 27.12.2013.
09:53
rts.rs

VMA: Nema razloga za paniku

Novaković je istakao da su te bakterije, koje brzo razvijaju otpornost na antibiotike, uvek prisutne, posebno u bolnicama i da zato postoji razvijeno Odeljenje za prevenciju i kontrolu tih infekcija.

Samo treba voditi računa i sve će biti sjajno

"Nema mesta krizi šire populacije, samo moramo da vodimo računa. Samo starije osobe mogu da razviju težu kliničku sliku i medicinsko osoblje, a važno je obratiti pažnju i što pre otkriti takvu bakteriju", rekao je Novaković za Radioteleviziju Srbije.

On je istakao da lekari istražuju sve vrste virusa i bakterija.

"To jesu bakterije koje brzo razvijaju rezistenciju na antibiotike, ne mogu ih svi antibiotici u svakom momentu uništiti, ali zato se i ispituje njihova brzina menjanja, odnosno mutacija", objasnio je Novaković.

Beogradski dnevnik "Blic" objavio je juče da su smrtni slučajevi zbog superbakterije već zabeleženi u Srbiji, koju su svetski stručnjaci označili kao zemlju rasadnik ove izuzetno opasne bakterije.

"Tokom 2011. i 2012. godine kod osam pacijenta identifikovana je superbakterija, ali to nije prava slika raširenosti NDM-1, već samo vrh ledenog brega", rekao je doktor Branko Jovčić sa Biološkog fakulteta.

2024 © - Vesti online