Petak 27.12.2013.
00:03
nezavisne.com

Otkrila se Jelena, devojka sa kutije!

Jelena Topić izazvala je salve komentara zbog "stajanja na kutiji za džabe"
 


Performans, kao vidljiv akt u vremenu i prostoru, podrazumevao je tročasovno nepomično stajanje na postolju - staroj kutiji za drva, tokom 30 dana i uvek u istom vremenskom okviru. Izveden je u kontinuitetu, bez obzira na meteorološke uslove ili situacijske faktore okoline. Tokom realizacije autorka nije davala nikakve zvanične ili nezvanične izjave za medije, niti je objašnjavala svoje motive članovima porodice, prijateljima ili kolegama.
 

Pročitajte još:

* Prijedor: Stoji na kutiji i ćuti danima

* “Progovorila“ devojka-kip: Hoće li neko da me oženi?

* Prijedorčanka, "kip sa trga", polaže ispit?

Mističnost koja je usledila zbog blokade pristupa informacijama nije imala za cilj misteriju, već je isključivo služila u svrhu uspešne realizacije projekta.


Prvobitno zamišljena direktna i virtuelno-posredna prezentacija rada ubrzo je prevazišla svoje okvire. Sredinom druge nedelje izvođenja vesti i fotografije svakodnevno su bile dostupne javnosti u elektronskim i štampanim medijima, kao i na mnogobrojnim internet portalima. Na taj način projekat je izašao iz okvira lokalne zajednice i kruga korisnika Fejsbuka, a kanali prezentacije proširili su se i ka delu populacijske grupe koja nije direktno prisustvovala realizaciji ili koja nije koristila ovu socijalnu mrežu.


Ovo je prvi projekat takvog tipa javno izveden u gradu Prijedoru i nesumnjivo je ostavio trag na imidž sredine koja je svojim socio-demografskim karakteristikama bila podložna stereotipnim kvalifikacijama.
 

2024 © - Vesti online