Četvrtak 26.12.2013.
23:06
Vestionline

Predsedniku država preča od pedikira

Dan pošto je potpisao zakon o legalizaciji proizvodnje, prodaje i korišćenja marihuane, najsiromašniji predsednik na svetu predstavio je javnosti novog ministra ekonomije. Međutim, fotoreporterima je mnogo zanimljivija bila Muhikina obuća.

Zbog dva neočekivana poteza urugvajske vlade ova zemlja je proglašena državom godine od strane britanskog lista "Ekonomist". Iste godine Urugvaj je legalizovao gej brakove i marihuanu, a predsednik je rado potpisao oba zakona.

Predsednik Urugvaja poznat je po tome što se skromno oblači, poput čoveka sa sela, gde i živi. Ovaj put on se na konferenciji za štampu pojavio u papučama u izdanju koje ni jedan drugi državnik na svetu sebi ne bi dozvolio. Ali, Muhiku baš briga što su mu stopala ispucala, a nokti neposečeni i žuti. On je star i zauzet čovek, koji nema vremena za pedikire.

Baš zbog ovakvog svog nemarnog stava prema spoljašnjem izgledu i materijalizmu Hose Muhika je proglašen za najsiromašnijeg predsednika na svetu. Od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, za sebe zadržava svega 1.250 jer je preračunao da mu više od toga ne treba i ostatk daje u humanitarne svrhe.

On i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći "udar" na državni budžet bila je kupovina stare Folksvagenove "bube" u vrednosti od 1.945 dolara. Predsedničku palatu koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, a tokom hladnih dana u njoj borave beskućnici i njihove porodice.

Međutim, ova ekscentričnost u ličnom i predsedničkom životu ne sprečava ga da bude dobar vođa svoje zemlje. Veliki je borac protiv korupcije, koja je najniža u Južnoj Americi. Urugvaj je pod njegovom vlašću postao treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je retkih država koje su uspele da izbegnu recesiju i zadrže pozitivnu stopu rasta.

2024 © - Vesti online