Četvrtak 26.12.2013.
19:47
Beta

"Koštunici izmicana stolica u Moskvi"

Dačić prozvao bivšeg predsednika i premijera
 

"Otvorite usta i kažite zašto ste potpisali sporazum, objasnite kako je to ispalo, dokle će više ova koalicija da brani ovaj sporazum!?" kazao je Dačić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Demohrišćanske stranke Srbije Oligice Batić.

Ona je istakla da je sporazum, kada je zaključen, "najmanje veze imao sa energetikom" i da je tada počinjeno teško krivično delo - "veleizdaja".

Energetski sporazum s Rusijom potpisan je 25. janura 2008. godine, u vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica, a predsednik Boris Tadić.

"Koliko se sećam, u to vreme su bili predsednički izbori, bilo je potrebno da se Tadić slika s Putinom kako bi pobedio Nikolića. To ste uradili zbog marketinga i slikanja s Putinom. Kažite sada da li je to bilo dobro ili ne!", tražio je Dačić.

On je pozvao i sadašnjeg ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića, koji je u to vreme bio ministar za infrastrukutru, da objasni zašto je učestvovao u poptisivanju energetskog sporazuma. Ilić je odgovorio da je potpisao sporazum zato što državni vrh nije mogao da se dogovori ko će da ga potpiše, te je izabran on "zato što je bio neutralan".

"Državni vrh bio je jednoglasan da se sporazum potpiše, ali došlo je do velikog problema - ko će da ga potpiše. Predsednik je otputovao u Rusiju nekoliko dana ranije kako bi sve pripremio, a premijer je došao kasnije s ministrima. Izabran sam ja, zato što sam bio neutralan - između ta dva tabora", objasnio je Ilić.

On je ispričao i da se pri potpisivanju sporazuma dogodilo "povlačenje stolica", odnosno, kako je objasnio, sklanjana je i vraćana stolica koja je bila predviđena za Koštunicu. Prema rečima Ilića, to je prekinuo Putin naredivši da se unese još jedna stolica.

2024 © - Vesti online