Četvrtak 26.12.2013.
18:46
Beta

Polovina Rusa podržava pomilovanje Hodorkovskog

Pet odsto Rusa ne odobrava tu odluku, dok njih 40 odsto nema stav o tom pitanju, navodi se u anketi sprovedenoj između 20. i 24. decembra na reprezentativnom uzorku od 1.603 ispitanika.

Više od 10 godina proveo u zatvoru: Mihail Hodorkovski

Hodorkovskog, koji je odslužio više od 10 godina zatvora i koji je trebalo da izađe iz zatvora u avgustu 2014, prošle nedelje je pomilovao Putin na opšte iznenađenje javnosti, pošto je prethodno potpisao njegovu molbu za pomilovanje. Po oslobađanju, Hodorkovski je napustio Rusiju i otputovao u Nemačku.

Tridesettri odsto ispitanika smatra da je bivši milijarder, nekada najbogatiji čovek u Rusiji, osuđen za proneveru, krađu nafte i pranje novca, priznao krivicu time što je tražio pomilovanje.

Po dolasku u Berlin u petak bivši oligarh je potvrdio da je zatražio amnestiju od ruskog predsednika "zbog porodičnih okolnosti", ali je negirao da je priznao krivicu.

Hodorkovski, koji je prema brojnim analitičarima platio što se usprotivio Vladimiru Putinu i pokazao previše nezavisnosti i finansirao opozicione stranke, u više intervjua isključio je mogućnost uključenja u političku borbu i finansiranje opozicije.

2024 © - Vesti online