Četvrtak 26.12.2013.
18:20
Beta

Studenti sa hendikepom protestvovali ispred Vlade Srbije

Sedište Vlade Srbije (Foto: Arhiva)

Izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom Milan Janković kazao je agenciji Beta da su oni predali zahteve Vladi Srbije i da će nakon praznika pojačati proteste ukoliko im se zahtevi ne ispune.

"Po starim kriterijumima pravo na stipendiju imalo je 99 studenata koji su dali sve ispite iz prethodnih godina, a ove godine je samo šest studenata dobilo stipendije, jer su uveli da jedan od uslova bude prosečna ocena koja je namanje 9,00", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva je da se studentima sa hendikepom koji nisu na budžetu omogući da plaćaju cenu smeštaja u domovima kao da su na budžetu, a ne tržišnu cenu koja iznosi između 30 i 35 hiljada dinara.

"Ne poštuju sve visokoškolske ustanove uredbu da se ukinu školarine i nije fer da se uvode dodatni uslovi za ove studente koji već imaju dovoljno barijera kao što su neprilagođeni toaleti, udžbenici i prilazi fakultetima", naveo je Janković. On je dodao da treba da se formira Radno telo koje će činiti studenti sa hendikepom, ali i predstavnici nadležnih ministarstava. U Srbiji ima 350 studenata sa hendikepom.

2024 © - Vesti online