Četvrtak 26.12.2013.
12:20
Beta, Srna

Oluja uzima danak: SAD bez struje, Francuska i Britanija u kolapsu

Ledena oluja nemilosrdna i posao mora da bude urađen i završen
 

Ekipe američkih elektrodistribucija neprestano su na terenu, ali je upozoreno da pojedini delovi neće imati struju najmanje do nedelje, 29. decembra. U regionu je prijavljeno najmanje 27 smrtnih slučajeva koji su povezani sa ledenom olujom.

Pročitajte još: Oluja razbila zapad Evrope

Većina smrtnih slučajeva uzrokovana je trovanjem ugljen monoksidom pošto su ljudi, usljed nestanka električne energije, koristili agregate, peći na čvrsto gorivo i druga grejna tela kako bi zagrejali kuće.

I u drugim delovima Kanade, poput Nju Branzvika, Kvebeka i Nove Škotske više desetina hiljada ljudi nema električnu energiju.

U SAD od saveznih država Mejn do Mičigena primetne su posledice nevremena.

Kanadski meteorolog Dejvid Filips upozorio je ranije da će se led zadržati, jer će temperatura vazduha ostati ispod nula stepeni Celzijusovih.

U Evropi haos

Francuska elektrokompanija "ERDF" saopštila je da je oko 50.000 domaćinstava ostalo bez električne energije zbog pucanja kablova i poplava u regionu Bretanja na severozapadu te zemlje.

Vršilac dužnosti direktora međunarodnog aerodroma u Nici Valeri Vak rekla je da su njihovi terminali dalje zatvoreni zbog slabe vidljivosti i uslova na pisti.

"Samo 16 aviona je uspelo da uzleti. Aviokompanije donose odluke od slučaja do slučaja da li letelice mogu da uzlete", rekla je Vak.

Vetar uraganske jačine zahvatio je Francusku i Veliku Britaniju. Prijavljeno je pet smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji i jedan u Francuskoj. Zbog jakih kišnih padavina otkazani su polasci vozova, trajekta i aviona. Oluja je oslabila na intenzitetu na severu Francuske, ali je i dalje snažna na jugoistoku te zemlje i duž obale Sredozemnog mora.

2024 © - Vesti online