Četvrtak 26.12.2013.
14:01
Z. Gligorijević - Vesti

Parižanin otvorio fabriku u Svilajncu

Frenk testira poslovođu Radeta Vujičića
 


Njegova baka Danica i deda Rade Dobrosavljević sa njihovom kćerkom Biljanom 1973. godine otišli su u Pariz. Biljana se udala za Batrisa Urija sa kojim je dobila sina Frenka i kćerku Lizu. Baka i deka su se vratili u zavičaj pre sedam godina kada su penzionisani, a Frenk i Lisa su se doselili u Beograd.


- Jesam rođen u Parizu i 14 godina poslovao u Tunisu, ali mislim da je došlo vreme da radim i u Srbiji. Garderobu koju šijemo ne prodajemo na lokalno tržište, već direktno velikim modnim kućama. One posle kroz mrežu prodavnica tu garderobu šalju po celom svetu. Probaćemo da prodajemo i na srpsko tržište i nadam se da ćemo dobro poslovati - ocenjuje Frenk za "Vesti".

Garderoba koja se proizvodi: Milanović i Uri u konfekciji
 


On kaže da se odlučio da ulaže baš u Svilajnac, jer je iz tog kraja, ali i zbog toga što zna da je Beko nekada odlično radio. Početna investicija iznosi 150.000 evra, a Frenk planira i da proizvodne pogone iz Tunisa prebaci u Svilajnac.


- U mom poslu moram da imam mnogo optimizma. Konfekcija nije baš lak posao i prate je mnogi problemi pre proizvodnje, a i kada ona počne postoje brojni problemi koje treba rešiti. Što se tiče posla u Srbiji, mislim da može lepo da se radi. Tačno je da ćemo morati da plaćamo malo veći porez nego ranije. Ali, nije bitna samo zarada, već i kvalitet života. Zbog toga sam se prošle godine doselio u Beograd, gde živim sa suprugom Natalijom, sinom Tomom i kćerkom Alisijom. Žao mi je što decu nisam naučio srpski, pa pohađaju francusku školu. Ja sam imao sreće da maternji jezik naučim od baka Danice - kaže Frenk.

Ugovor o kupovini fabrike Uri je potpisao sa Predragom Milanovićem, predsednikom opštine Svilajnac. Milanović je rekao da je opština podigla kredit od 50.000.000 dinara i nedavno kupila firmu Beko čiji je proizvodni pogon 2.500 kvadratnih metara, a potom ju je renovirala. Ova firma je 2003. godine otišla pod stečaj i nije mogla biti prodata ni posle 21 licitacije.
 

Šesti strani investitor

- U Svilajncu postoje izraelski, švajcarski, japanski, italijanski i austrijski investitori. Frenk je šesti strani investitor. Iznajmili smo polovinu prostora nekadašnjeg Beka, a uskoro ćemo obezbediti investitora i za drugu polovinu. Ne želimo da prodamo firmu, jer planiramo da nam ona bude biznis inkubator za one koji će raditi u njoj dok ne naprave vlastite pogone - rekao je Milanović.

2023 © - Vesti online