Četvrtak 26.12.2013.
01:19
Beta

Odlučeno: Muslimansko bratstvo je teroristička grupa

Član Muslimanskog bratstva je svrgnuti predsednik države Mohamed Mursi. Njega je 3. jula zbacila vojska, usred masovnih demonstracija Mursijevih protivnika.

Proglašenje Muslimanskog bratstva za terorističku organizaciju predstavlja dramatičnu eskalaciju sukoba između vlade i ove grupacije
 


Proglašenje Muslimanskog bratstva za terorističku organizaciju predstavlja dramatičnu eskalaciju sukoba između vlade i ove grupacije, koja gotovo svakodnevno, nakon Mursijevog obaranja, izvodi demonstrante na ulicu.

Ministar visokog obrazovanja Hosam Ejša pročitao je saopštenje u kojem se navodi da ova mera predstavlja odgovor na jučerašnji bombaški napad na policijski štab u Mansuri u kojem je poginulo 16 a ranjeno više od 100 ljudi. Muslimansko bratstvo je demantovalo umešanost u ovaj napad, dok je odgovornost danas preuzela jedna organizacija povezana sa Al Kaidom. 


"Egipat je užasnut, od severa pa do juga, gnusnim zločinom koji je počinilo Muslimansko bratstvo. Ovo je u kontekstu opasne eskalacije nasilja protiv Egipta i Egipćana, i jasna je izjava Muslimanskog bratstva da i dalje ne zna ni za šta drugo osim za nasilje", rekao je Ejša, koji nije izneo nijedan dokaz povezanosti grupe sa napadom. 

Ministar socijalne solidarnosti Ahmed el Borai rekao je novinarima da odluka vlade znači da su "sve aktivnosti Muslimanskog bratstva nadalje zabranjene, uključujući demonstracije". Prema njegovim rečima, odluka o zabrani daje vojsci i policiji pravo
da ulazi na univerzitete i sprečava proteste kao meru "zaštite studenata".


Muslimansko bratstvo, osnovano 1928. godine, odbacilo je nasilje kao metod političke borbe krajem sedamdesetih godina prošlog veka.  Ibrahim Elsajed, član Partije slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva, rekao je da odluka vlade neće imati nikakav uticaj na rad ili uverenja njenog članstva.

2024 © - Vesti online