Sreda 25.12.2013.
18:43
Fonet

"Dosta je bilo mržnje između Srba i Albanaca!"

Ambasador želi da nove generacije prebrode mržnju, koja postoji, radi svoje dece
 

- Bitno je da se to okonča. Želim da nove generacije prebrode mržnju koja postoji radi svoje dece, a nadam se da će 2014. godina biti početak svega toga, poručio je nemački ambasador Peter Blomajer.

Rezimirajući uspehe iz 2013. godine, istakao je da su, nakon veoma teških pregovora, Srbija i Kosovo u protekloj godini uspeli da sklope sporazum, na osnovu kojeg su prvi put održani izbori na celoj teritoriji.

- Počeo je proces integracije policije i pravosuđa, a razmenjeni su i oficiri za vezu. Posle dugog perioda takoreći mržnje između Srbije i Kosova načinjen je preokret jer se desio istorijski događaj, rekao je Blomajer i dodao da očekuje da će 2014. godina biti teška jer predstoji još mnogo posla na putu evrointegracija.

- Srbiji predstoji početak pregovora o pridruživanju sa EU, a Kosovu, nadamo se, predstoji sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Da bi se napredovalo u pogledu evrointegracija, mora biti načinjen i pomak u poboljšavanju odnosa između Srba i Albanaca na Kosovu, ocenio je Blomajer.

2024 © - Vesti online