Sreda 25.12.2013.
19:10
Beta

Albanci sa juga Srbije neće na studije u Beograd

Mladi Albanci idu u albanske sredine na studije
 

Studije je ove godine u Prištini i Gnjilanu počelo oko 300 brucoša iz južnih srpskih opština, a po 100 studenata je upisano na fakultete državnog Univerziteta u Tetovu u Makedoniji i Univerziteta u Tirani.

Daleko manji broj albanskih studenata iz Bujanovca, Preševa ili Medveđe studira na nekom od fakulteta u Srbiji, među kojima najviše upisanih na prvoj godini, oko 40, ima Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, a slično je i na Odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Čačka u Preševu.

Musliu je rekao da je posebno veliko interesovanje albanskih studenata iz Preševa, Bujanovca i Medveđe za upis na Univerzitet u Tirani gde je na nekim fakultetima ove godine konkurisalo i položilo prijemni ispit i do tri puta više brucoša od propisane kvote za upis.

O problemima u visokoškolskom obrazovanju studenata iz te tri opštine Musliu je u Tirani razgovarao sa portparolom albanskog Parlamenta Iljirom Metom, dekanom Medicinskog fakulteta u Tirani Bajramom Hisom i albanskom ministarkom obrazovanja Linditom Nikoli.

"Predviđena kvota za upis na Medicinski fakultet u Tirani za studente iz Bujanovca, Preševa i Medveđe je deset studenata, a ove godine je konkurisalo i položilo prijemni ispit njih 34. Posle mog sastanka sa Metom primljeni su gotovo svi koji su konkurisali", kazao je Musliu.

Povećano interesovanje albanskih studenata sa juga Srbije za upis na fakultete Univerziteta u Tirani ove akademske godine usledilo je pošto je vlast u Tirani najavila da će početi stipendiranje najboljih studenata iz te tri opštine.

"Stipendije još nisu dodeljene ali bi studenti trebalo da ih dobiju", rekao je Musliu.

2024 © - Vesti online