Sreda 25.12.2013.
14:23
Beta

Tito se ''ne vraća'' u (Titovo) Užice

Inicijativa je dobila podršku devet članova koalicije SPS-PUPS-JS i jednog odbornika Demokratske stranke, dok su protiv glasala 32 odbornika SNS, DSS, URS, SPO i Nove Srbije.

U ime inicijativnog odbora koji je formirao užički odbor SUBNOR-a, odbornicima je o povratku spomenika Titu na Trg partizana govorio Milić Vukić.

Josip Broz Tito i Jadranka Broz

On je u obrazloženju rekao da je inicijativa za vraćanje Titovog spomenika na mesto sa kojeg je uklonjen 1991. godine, podržana potpisima 4.477 građana, a da su to zatražile i organizacije SUBNOR Zlatiborskog okruga, Vrbasa i Novog Beograda. Među potpisnicima su i doktori istorijskih nauka, novinari, publicisti, narodni heroji.

U obrazloženju se navodi da je Izvršni odbor Opštine Užice na nezakonit način na septembra 1991. godine doneo Zaključak o uklanjanju spomenika Josipu Brozu Titu, da je spomenik uklonjen "na vandalski i necivilizovan način" čime je naneta ljaga Užicu i njegovim građanima poznatim po slobodarskoj, antifašističkoj i kosmopolitskoj tradiciji.

"Zaključak je tada donet na osnovu preporuke Skupštine Srbije za uklanjanje iz naziva gradova, trgova, ulica, prosvetnih i kulturnih ustanova imena ličnosti koje su odgovorne za pljačku privrede Srbije, preseljenjem njenih fabrika i višedecenijskom ekonomskom politikom na štetu Srbije, kao i imena znamenitih ličnosti iz istorije srpskog naroda, doneta na krilima politike koja je prouzrokovala ogromnu štetu Srbiji i srpskom narodu", piše u saopštenju.

U tekstu se ukazuje da je spomenik Josipu Brozu Titu koji je 1991. godine premešten s Trga partizana u dvorište Narodnog muzeja, delo velike umetničke vrednosti vajara Frana Kršinića i da je spomenik bio deo urbanističkog rešenja i Projekta Trga partizana čija je izgradnja počela 1958. godine i trajala do svečanog otvaranja 4. jula 1961. godine.

Odbornička grupa SPS-PUPS-JS bila je mišljenja da odbornici nisu kompetentni da odlučuju o vraćanju spomenika i predložila je prihvatanje inicijative, ali uz formiranje Komisije u kojoj bi bili stručanjaci za tu oblast.

U odgovoru na građansku inicijativu i u predlogu odluke, odbornici SPS-PUPS-JS navode "Skupština grada Užica podržava sva spomen obeležja iz svih istorijskih razdoblja, a uklanjanje i vraćanje spomenika ne može imati uporište u različitim ideologijama.

2024 © - Vesti online