Sreda 25.12.2013.
16:24 >> 17:25h
Srna, Beta

Uhapšen bivši direktor Vojne ustanove Morović

Foto: Ilustracija

Uhapšeni su bivši direktor "Morovića" S.T. i tri pomoćnika direktora te ustanove, dva odgovorna lica privrednog društva "Agroseme invest", kao i šef dogradnog centra "Erdevik", koji posluje u sastavu "Agrosemena", saopštio je MUP Srbije.

Oni se sumnjiče da su tokom 2011. bez zaključenih ugovora sprovodili proizvodnju semenskih hibrida suncokreta i kukuruza, koje je za potrebe privrednog društva "Agroseme invest" proizvodila Vojna ustanova "Morović" u svojim pogonima "Grabovci" i "Karađorđevo".

Kako se navodi u saopštenju, proizvodnja suncokreta izvršena je bez sklopljenog ugovora i ispostavljenog računa, dok je proizvodnja kukuruza ugovorena naknadno, bez uspostavljenih instrumenata obezbeđenja potraživanja, čime su osumnjičeni doveli do nemogućnosti naplate za uslugu proizvodnje.

Predstavnici "Agroseme investa" prikazali su "Moroviću" da je proizvedena manja količina semenskog kukuruza u odnosu na stvarno proizvedenu količinu, a u cilju smanjivanja obaveza i nanošenja štete toj Vojnoj ustanovi.

Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica, i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, dodaje se u saopštenju.

Kragujevačka kriminalistička policija ranije u toku dana uhapsila je direktora Doma zdravlja u Kniću čiji su inicijali B.M. (55) zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i sebi protivzakonito uvećao lični dohodak u periodu od 2004. do 2013. godine u ukupnom iznosu od oko 3.830.000 dinara ili oko 34.000 evra.

Sumnja se i da je B.M. od 2009. do 2013. godine zaposlenima u Domu zdravlja naložio da nezakonito naplaćuju zdravstvene preglede, prenosi RTS.

Dom zdravlja u Kniću je, kada se na nezakonito isplaćen novac dodaju obračunati porezi i doprinosi, oštećen za oko 6.640.000 dinara ili 57.000 evra, dok su pacijenti oštećeni za oko 8.830.000 dinara ili više od 77.000 evra.

Viši javni tužilac u Kragujevcu B.M saslušao je osumnjičenog i odredio mu pritvor.

2024 © - Vesti online