Sreda 25.12.2013.
03:17
Beta

Dačić: Uvođenje viza pomenuto neformalno

Nada se da neće biti upućen zahtev da se ukine vizna liberalizacija za Srbiju: Premijer Ivica Dačić
 


U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, Dačić je rekao da će u narednom periodu prioritet biti rešavanja problema velikog broja građana Srbije koji traže azil u Zapadnoj Evropi i da će o tome biti razgovarano sa Berlinom i izrazio nadu da sa te strane neće biti upućen zahtev da se ukine vizna liberalizacija za Srbiju.


Dačić je rekao da je u novembru iz Srbije bilo 1.700 zahteva za azil i da je, uglavnom, reč o Romima i Albancima iz Srbije, ali da vlasti imaju veliki problem da suzbiju tu pojavu zbog eventualnih optužbi za kršenje ljudskih prava.
 

Pročitajte još:

* Dačić: Realno vraćanje viza!

On je naveo da tim ljudima nije moguće zabraniti da poseduju pasoš, jer bi im tako zaista bila prekršena ljudska prava, a ne može im biti zabranjen ni izlazak iz zemlje jer ne postoje spiskovi ljudi koji su već tražili azil na zapadu.


Govoreći o protivljenju pojedinih zemalja procesu proširenja EU, Dačić je rekao da je to očekivano jer u Uniji postoji 28 zemalja koje imaju različita viđenja tog procesa.


Prema njegovoj oceni, pre svega Nemačka i Velika Britanija protive se proširenju u narednih deset godina zbog stava javnog mnjenja i svesti da će Srbija, zbog svoje nerazvijenosti, mnogo više dobijati od Evropske unije nego što će doprinositi tom savezu država.

Zašto izbori ako imamo rezultat

Dačić je naveo i da nema problem sa održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora, ali da ne vidi zbog čega bi oni bili održani jer je ovo prva godina u kojoj je, kako je ocenio, Srbija "došla do rezultata".

"Ako bi neko sada išao na izbore, ne bi mogao da ide na izbore sa tezom da je Vlada loša", rekao je Dačić i ocenio da je raspisivanje izbora moguće ukoliko dođe do političke nestabilnosti ili do sukoba u funkcionisanju vladajućih stranaka, što sada nije slučaj.

2024 © - Vesti online