Sreda 25.12.2013.
00:45
RTS, Beta

"Kakva crna 13. plata? Ne dolazi u obzir!"

Javna preduzeća tražila "amin" za 13. plate. Dobiše mere štednje!
 

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tvrdi da ništa nije polomio, ali da je bio "pogođen drskošću" i zatim zalupio vrata. Kaže da ima više onih koji traže dozvolu da isplate još trećinu ili još jednu celu platu.

"Ja sam rekao i svojim saradnicima i svima drugima da to ne dolazi u obzir i rekao da niko, posebno gde su prosečne plate 200 ili 350 hiljada, tolika su im primanja, da dobiju i 13. platu", naglašava Vučić.

Između ostalog, saglasnost za 13 platu, kaže Vučić, tražili su i "Telekom", "Pošta", "Dunav osiguranje", "Kontrola letenja". Većina njih nije želela da govori o tome, samo je iz "Kontrole letenja" stigao demanti.

"Kontrola letenja demantuje pisanje pojedinih medija da je od predstavnika Vlade tražila saglasnost za isplatu trinaeste plate", navode u tom preduzeću.

U ostalim javnim preduzećima koja su ovih dana isplatila ili izjavila da razmišljaju o 13. plati, RTS nije dobio nikakav odgovor.

U "Elektromreži" su objasnili da bi oni 13. platu ili podelu dobiti mogu da realizuju tek posle februara, kada Vlada prihvata izveštaj o radu.

Mere štednje umesto 13. plate

Ali toga izgleda ipak neće biti, jer je Ministarstvo privrede javnim preduzećima, agencijama i fondovima preporučilo da štede, a da su isplate 13. plate ove i naredne godine neprimerene s obzirom na teške uslove u privredi.

"Pri izuzetno otežanim uslovima poslovanja u realnoj privredi, neprimerene su isplate 13. zarade za 2013. i drugi izdaci za nagrade, poklone, troškove svečanosti i slično povodom novogodišnjih i drugih praznika i sličnih manifestacija", navedeno je u dopisu koji je potpisao ministar privrede Saša Radulović, a koji je poslat poslovnim rukovodstvima javnih i javno-komunalnih preduzeća, javnih fondova i agencija u nadležnosti Ministarstva privrede.

Mora da se štedi: Saša Radulović

To je dobra preporuka, kažu u Ministarstvu finansija i dodaju da oni ne mogu da zabrane isplatu 13. plate, već da odluku o tome donose upravi odbori javnih preduzeća i drugih budžetskih korisnika.

Takođe, neopohodno je da, kako se ističe, troškove službenih putovanja u Srbiji i inostranstvu, mobilnih telefona, korišćenja službenih vozila, neproizvodnih usluga i druge neposlovne rashode svedu na najmanji održivi nivo, s detaljnim obrazloženjem.

"Sva javna preduzeća u Srbiji i sva javno komunalna preduzeća dužna su da bruto zarade i naknade za 2014. godinu striktno planiraju prema dozvoljenom broju zaposlenih i bez planiranja 13. zarade", ističe se u dopisu Ministarstva privrede.

Napominje se da su ta preduzueća obavezna da Ministarstvu priverede, uz poslovne planove, obavezna da dostave priloge sa spiskovima zaposlenih i obračunatim bruto zaradama, pojedinačno po svakom zaposlenom.

"Nepridržavanje vanrednih mera i preporuka štednje u javnom sektoru, radi solidarnog prevazilaženja značajno povećanog budžetskog deficita, kako bi se ostvarila brža finansijska konsolidacija u javnom interesu, povlači ličnu odgovornost poslovodnih organa", navodi se u dopisu Ministarstva privrede javnim i javno komunalnim preduzećima. 

2024 © - Vesti online