Utorak 24.12.2013.
21:55
Srna

"U NDH postojao logor u logoru za ubijanje žena i dece"

"Unutar logora postojao logor Metajna, namenjen isključivo za ubijanje žena i dece"
 

Govoreći o Gospićkom sistemu logora, kao prvom likvidacionom centru NDH, Dušan Bastašić je slušaoce predavanja na beogradskom Pravnom fakultetu upoznao sa činjenicama koje hrvatska savremena istorija prikriva, a koje pokazuju da je u 132 dana postojanja u tim logorima ubijeno više od 40.123 ljudi, od kojih 38.000 Srba i 2.000 Jevreja.

On je, kao posebno porazne, naveo izjave nekadašnjeg predsednika Hrvatske i samodeklarisanog antifašiste Stjepana Mesića na ovogodišnjem obeležavanju stradanja Srba na Pagu 26. juna da "ubistva nisu počinili Hrvati nego Ustaše".

"Ono što Mesić nije rekao i ono što vi, verovatno, ne znate je da je NDH bila država

''Seme novog zla ne sme da klija''

u punom kapacitetu. I ta država je stala iza zločina. Ono što ovaj sistem logora čini posebno monstruoznim je da je unutar njega postojao logor Metajna, namenjen isključivo za ubijanje žena i dece - prvi takvog tipa u Evropi i istoriji čovečanstva", rekao je Bastašić i dodao da, i pored izostanka jasne institucionalne podrške, Udruženje čini sve da nevine žrtve Jadovna i ostalih stratišta na ovom području ne ostanu zaboravljene.

"Vodimo kalendar genocida i praktično sledimo svaki trag. Ukoliko imamo samo jednu rečenicu svedoka, mi istražujemo. Uspostavili smo foto-arhiv, audio-arhiv i već raspolažemo značajnim bibliotečkim fondom", naveo je Bastašić.

2024 © - Vesti online