Utorak 24.12.2013.
21:08
Beta

"I u Srbiji počinje lov na naciste"

Neće odustati dok ne na'vata i poslednjeg živog nacistu: Efraim Zurof
 

"Kada svi preostali živi nacisti budu privedeni pravdi, ostaje nam borba da osiguramo da zauvek ostanu tačni podaci i tačna istorija o Holokaustu u Drugom svetskom ratu", rakao je Zurof na promociji svoje knjige, prevedene na srpski, "Operacija poslednja šansa".

Zurof koji u Beogradu boravi u organizaciji udruženja "Srpski kod" i Odbora za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve, naveo je da je "Beograd verovatno jedino mesto u jugoistočnoj Evropi u kome se cene višedecenijski napori Centra na pronalaženju nacističkih zločinaca".

"Poslednja šansa", rekao je Zurof, je nastavak operacije nedavno sprovedene u Nemačkoj uz moto "Kasno, ali ne i previše kasno", zahvaljujući kojoj je otkriveno da još ima 38 živih nacista, od kojih je 31 nastanjen u Nemačkoj, jedan u Hrvatskoj...

Kako je naveo Zurof, "Poslednja šansa" je verovatno poslednji veliki napor za izvođenje nacističkih zločinaca pred lice pravde, u okviru koje će biti ponuđena nagrada za informacije, što može pomoći da budu pronađeni zločinci u naredna tri meseca u Srbiji.

Dodao je da je u Nemačkoj za informacije o zločincima nuđeno 25.000 evra. Prema

U Nemačkoj poslednji lov na nacističke vešce

njegovim rečima, dobro je to što u Nemačkoj više nije potrebno da se navedu konkretne žrtve da bi se neko procesuirao za nacističke zločine.

Zurof je upozorio na jačanje neofašizma u Evropskoj uniji, a posebno u zemljama novim članicama. On je ukazao da u tim zemljama postoji tendecnija izmene činjenica o Holokaustu, Drugom svetskom ratu, kroz pokušaje da se izjednače žrtve nacizma i komunizma.

U Vilni, muzej genocida priča samo o zločinima komunizma, Muzej antifašizma u Talinu žrtve ratnih zločina poistovećuje sa žrtvama komunizma i totalitarnih režima, kazao je Zurof. Prema njegovim rečima, postojao je pokušaj da se uporede nacije (Nemačka) koje su napravile najveću klanicu i one (sovjetske) koja je oslobodila ljude od te klanice.

Borba portiv onih koji poriču Holokaust i izvrću činjenice je dobijena, ali se to ne može reći i za pojedince, dodao je on. Strahote, naveo je on, koje se dešavaju ili su se dešavale u Ruandi i Kambodži i drugim delovima sveta rezultat su toga što su mnogi odgovorni za zločine u Drugom svetskom ratu, pobegli od pravde.

Zurof je na skupu objasnio i načine kako je otkrio gde se nalaze, kako je na početku mislilo stotine, a ispalo je hiljade, nacističkih zločinaca, kako je postao lovac na naciste, kako su SAD počele da tragaju za nacistima.

2024 © - Vesti online