Utorak 24.12.2013.
19:24
Beta

Austrijske firme: Problematično stanje u srpskoj privredi

Gotovo 90 odsto austrijskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu smatra da je trenutno privredno stanje u Srbiji složeno i problematično, a 50 odsto smatra da se ni u 2014. neće mnogo promeniti
 

"Istovremeno 34 odsto anketiranih gleda na budućnost sa optimizmom i očekuje uzlazni trend tokom 2014. godine", kazao je na konferenciji za novinare savetnik u ambasadi Austrije Andreas Hajdenhaler, predstavljajući rezultate ispitivanja koju je uradilo trgovinsko odeljenje te ambasade.

On je naveo da 62 procenta ispitanih, u drugoj godišnjoj anketi koja je rađena tokom novembra i u kojoj su učestvovali predstavnici 122 austrijske firme, smatra da postoji velika potreba za poboljšanjem uslova privređivanja.

"Privrednici, njih 80 odsto, žele da u narednoj godini Vlada Srbije poboljša pravnu sigurnost i nastavi sa suzbijanjem korupcije", kazao je Hajdenhaler i dodao da se tri četvrtine preduzeća nada smanjenju birokratije, a 71 procenat stabilnoj valuti.

Za uspešni nastavak poslovanja i dodatna ulaganja 62 odsto učesnika ankete smatra da je neminovna stabilnost valute i EU integracija. Prema njegovim rečima, pozitivno je ocenjen kvalitet radne snage, stručnost i kvalitet dobavljača, kao i napredovanje na polju EU integracija.

Hajdenhaler je kazao i da, bez obzira na kritičan stav o opštoj ekonomskoj situaciji, 33 procenata austrijskih privrednika optimistično gleda na budućnost što se tiče njihove privredne grane.

Prema njegovim rečima, više od 450 austrijska preduzeća, koja su osnovala firme u Srbiji, najveći su strani investitori u zemlji, a prema podacima narodne banke Srbije do sada su uložili 2,9 milijardi evra.

"Austrijske firme i dalje drže Srbiju na ekranima svojih ekonomskih radara", kazao je on i ocenio da bi "bila greška" da strani ulagači srpsko tržište ne sagledaju kao potencijalno mesto za investiranje.

Savetnik austrijske ambasade smatra da u inostranstvu i stranim medijima Srbija još uvek ima imidž ne baš pouzdanog prostora, zbog čega privrednici ne znaju kakve mogućnosti poslovanja postoje. Hajdenhaler je najavio i da će sredinom januara ministar privrede Srbije Saša Radulović posetiti Austriju i razgovarati sa tamošnjim
privrednicima, dok će početkom februara predsednik Privredne komore Austrije doći u Srbiju na poslovni skup.

2024 © - Vesti online