Utorak 24.12.2013.
17:44
Srna

"Referenduma o ćirilici neće biti"

Stop za referendum: Zoran Milanović
 

"Mi ćemo preuzeti odgovornost da referenduma ne bude. To su neke od temeljnih vrednosti na kojima ovo društvo i država građana počiva i to nećemo dozvoliti", rekao je Milanović za riječki "Novi list".

Prema njegovim riječima, ovakva situacija ne predstavlja ustavnu, već moralnu krizu u kojoj neki na "zlokoban način pokušavaju iskoristiti ustavnu rupu".

"To je sada pitanje političkog stava i s tim Ustavni sud nema nikakve veze, to je pitanje politike. Neću dozvoliti da jedan broj ljudi u ovoj zemlji postojanjem ustavne rupe želi da zloupotrebi institut referenduma. Formalnopravno, to je ispravno, ali politički, Sabor i vladajuća koalicija tome će se suprotstaviti", rekao je Milanović.

Predstavnici takozvanog štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali su 16. decembra Hrvatskom saboru više od 632.000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o zabrani ćirilice.

Grupa od 74 poslanika u Evropskom parlamentu i Evropska mreža za jezičku jednakost upozorili su u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti na diskriminaciju srpske manjine u Hrvatskoj i da bi referendum o ćirilici mogao ugroziti njena ustavom garantovana prava.

2024 © - Vesti online