Utorak 24.12.2013.
16:02
mozzartsport.com

Branislav Ivanović - jednostavno bezgrešan!

 Branislav Ivanović
 

Priznajemo, i nama se na prvi pogled učinilo da je reč o omašci jer svi greše, pa i najbolji, a i sećamo se da je ponekad, doduše veoma retko, Žoze Murinjo imao poneku zamerku na račun Branislava Ivanovića. Međutim, statistika ne laže, a ona kaže da je srpski internacionalac ubedljivo najpouzdaniji defanzivac u Čelziju.


Naime, specijalizovani portal WhoScored.com je uz pomoć svetski priznate kompanije za naprednu statistiku Opta izračunao da Ivanović od početka sezone 2009/2010 u Premijer ligi nije napravio niti jednu grešku koja je za posledicu imala loptu u mreži Čelzija!


Tek da pojasnimo o kakvom je uspehu reč - u istom periodu Petr Čeh je napravio čak 10, kapiten Džon Teri pet, Ešli Kol tri koliko i Aleks, sa tim da je ovaj poslednji odigrao samo 34 utakmice.


Ivanović čak 141!


Portal WhoScored.com je, takođe, izračunao da Ivanović ove sezone igra najbolji fudbal od dolaska na Stamford i da bolji statistčki rejting (kod defanzivaca se, između ostalog, računaju oduzete lopte, presečeni napadi, dobijeni vazdušni duelu) od njega ima samo - krilni fudbaler Eden Azar.


I to nije sve po čemu je ova sezona jedinstvena za Ivanovića. Naime, pod dirigentskom palicom Murinja kapiten Srbije igra isključivo na mestu desnog beka, dok smo ranije često mogli da ga vidimo i na poziciji štopera.


Međutim, dug vremenski period koji je proveo uz aut liniju učinio ga je nedodirljivim kod šefa struke Čelzija. Toliko da je i novajlija Sezar Aspilikueta, planiran kao alternativa baš na desnom boku, morao da se preseli na drugu stranu terena kako bi dobio zasluženi minutažu. Iako je to značilo i selidbu iskusnog Ešlija Kola na klupu.

2024 © - Vesti online