Ponedeljak 23.12.2013.
23:44
Srna

Jeremić podneo izveštaj Mrkiću

Vuk Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine UN
 

Ministarstvo je, nakon što je Vuk Jeremić predao Izveštaj o predsedavanju Generalnom skupštinom UN ministru spoljnih poslova Srbije Ivanu Mrkiću, saopštilo da je najveći deo napora tokom predsedavanja Srbije 67. zasedanjem Generalne skupštine UN bio posvećen pripremi izrade nove globalne razvojne strategije UN, koja bi trebalo da stupi na snagu 2015. godine.

"Zasedanje je obeležio veliki broj tematskih sastanaka, odnosno debata o najbitnijim pitanjima današnjeg sveta. Od marta do septembra održano je 18 ovakvih skupova, na kojima su učešće uzeli visoki zvaničnici država članica UN i brojne istaknute ličnosti iz akademskih, poslovnih, kulturnih i verskih krugova u svetu", podseća se u saopštenju.

Navodi se da su debate bile posvećene ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u procesu pomirenja, globalnom ekonomskom upravljanju, mirnom rešavanju sporova u Africi, održivom razvoju i klimatskim promenama, kulturi u kontekstu održivog razvoja i preduzetništvu.

U saopštenju se ističe da su tokom 67. zasedanja ostvarena još dva posebno značajna rezultata - prvi sastanak Generalne skupštine na visokom nivou posvećen vladavini prava i usvojen Sporazum o trgovini oružjem.

2024 © - Vesti online