Utorak 24.12.2013.
00:12
Beta

Linta: Zagreb da spreči pritisak na izbegle Srbe

Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica
 


Linta je istakao da hrvatski činovnici u konzulatima u Beogradu, Subotici i Zagrebu nastavljaju da vrše pritisak na izbegle Srbe da se odjave, čime oni, ne samo da gube prebivalište, nego i lična dokumenta Hrvatske.

Pročitajte još: "Zakon o prebivalištu - tačka na etničko čišćenje Srba"

"Pozivam ministra inostranih poslova Hrvatske Vesnu Pusić i ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića da utiču da prestane pritisak na Srbe izbegle iz Hrvatske", rekao je Linta novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da Vlada Hrvatske još nije usvojila uredbu kojom se produžava rok za prijavu, iako je Markotić rekao da će on biti produžen za šest meseci ili godinu dana.

U Hrvatskoj 29. decembra ističe rok za sve građane rođene u ovoj zemlji koji još nisu rešili pitanje prebivališta.

Linta je ranije izjavio da, prema Zakonu o prebivalištu, svako ko ima ličnu kartu Hrvatske mora da se izjasni o mestu prebivališta, a kako bi se izbegle moguće neprijatnosti, na formularu koji će dobiti u ambasadama ili konzulatima Hrvatske, treba da zaokruže opciju D - prijava privremenog odlaska izvan Hrvatske. On je dodao da će na ovaj način svi koji imaju lične karte Hrvatske izdate posle rata dobiti mogućnost da ih zadrže.

2024 © - Vesti online