Ponedeljak 23.12.2013.
12:16
RTS

Dačić: Srbi u dijaspori nikakav faktor

Članovi dijaspore mogu da se bore za srpske nacionalne interese samo učešćem u vlasti u zemljama u kojima žive
 

- Srbe u Crnoj Gori poistovećuju sa opozicijom. Moramo da se borimo za nacionalni interes u Crnoj Gori, a ta borba se ostvaruje pobedom i učestvovanjem na vlasti, rekao je Dačić na otvaranju poslovne konferencije "Srbija i dijaspora" u Beogradu.

Dačić je rekao da ne veruje da su Srbi jedinstveni u svetu i da treba da budu realni i svesni onoga što jesu jer samo tako mogu da ispravljaju greške.

- Srbi danas u svetu ne predstvaljaju nikakav faktor, ni Srbija kao zemlja, niti Srbija kao dijaspora. To govorim zato što do sada nisam sreo nijednog Srbina u političkim strukturama gde sam bio, ali zato Bošnjake, Albance i Turke jesam, a nas ima mnogo više, rekao je Dačić i dodao da je zato suština u tome da se organizujemo, a  ne samo "da pričamo, ljubimo, grlimo se, nazdravljamo i zaklinjeno u ljubav i vernost, a iza toga nema ničeg drugog".

Dačić je rekao da bez Srba u regionu nema vlade u Hrvatskoj i dodao i da kosovski premijer Hašim Tači vlada uz pomoć Srba u Prištini.

Dijaspora najbolji pokretač razvoja Srbije

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković rekla je da dijaspora može da bude najbolji pokretač boljitka i razvoja države, najveća pomoć i ambasador za popravku imidža u svetu. Ona je, otvarajući konferenciju poručila da Vlada i lokalne vlasti rade na stvaranju dobrog ambijenta za njihovo poslovanje što je i cilj sporazuma "Zaposlimo Srbiju", koji će danas biti potpisan, a čiji je akcenat na povezivanju dijaspore sa lokalnom samoupravom.

Drašković je rekla da je srpska dijaspora lokalno orijentisana, da su Srbi iz dijaspore povezani sa svojim zavičajem i mestom iz kojih su potekli i da je zato 90 odsto investicija koja dolaze iz dijaspore lokalno orijentisano.

Koordinator Eonomskog saveta SNS Milenko Dželetović rekao je da Srbija ne sme da ispusti istorijsku šansu i ne iskoristi kapacitete dijaspore za dobrobit matice, ali da nasleđeni problemi traže mozaik rešenja.

Poručio je da je Srbiji, vladi i nosiocima ekonomske politike potreban "Zaokret", pre svega u otvaranju novih radnih mesta, povećanju zaposlenosti, porastu bruto domaćeg proizvoda i blagostanja, odnosno zaokret ka modernijoj i funkcionalnijoj Srbiji.

Dželatović je rekao da je projektom "Zaposlimo Srbiju" u planu formiranje banke, koja ne bi bila klasična investiciona banka.

- Projekat srpske banke dijaspore je pionirski, ali je utemeljenje za osnivanje srpsko-američka banka, koja je funkcionisala na najbolji način u smislu povezivanje matice i dijaspore, rekao je Dželetović.

2024 © - Vesti online