Ponedeljak 23.12.2013.
13:03
J. L. Petković - Vesti

"Briselski sporazum nije švedski sto"

Krstimir Pantić, novoizabrani gradonačelnik Kosovske Mitrovice
 






Za konstitutivnu sednicu SO Kosovska Mitrovica sporne su i pozivnice, da li će biti još problema i odlaganja?
- Konstitutivna sednica SO Kosovska Mitrovica biće održana 24. decembra. Sa ili bez odbornika iz albanskih političkih opcija sednica će biti održana, odbornici i gradonačelnik će potpisati svečanu izjavu. Nije dobro što Albanci pokušavaju na svaki mogući način da uspore formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), a međunarodna zajednica ne reaguje.

Iznad sujete pojedinca

Da li ćete biti i predsednik Zajednice srpskih opština ako njeno sedište bude u Kosovskoj Mitrovici?
- Prirodno je da sedište ZSO bude u Kosovskoj Mitrovici. O tome su više puta govorili i najviši zvaničnici Vlade Srbije. Razumem potrebu i želju pojedinaca da se bore da sedište ZSO bude u Gračanici ali to ni na koji način ne znači da će predsednik ZSO biti iz Gračanice, kao što ne mora da znači ni da će biti iz Kosovske Mitrovice. Državni i nacionalni interesi moraju biti iznad ličnih interesa i sujete pojedinaca. Predsednika ZSO će birati odbornici na osnovu Statuta ZSO, a naravno da će se ceniti i preporuke Vlade Srbije.

Priština traži da skupštinski materijal, kao i pozivnice ne budu statusno neutralne?
- Priština više nije u mogućnosti da postavlja uslove. Briselskim sporazumom su jasno definisani uslovi za lokalne izbore na KiM. Jedini sporazum koji ni Beograd ni Priština ne mogu da tumače kako im odgovara je sporazum o predstavljanju Kosova, sa zvezdicom i fusnotom.

Da li ste o tim detaljima dobili jasne instrukcije iz Beograda?
- Na Kosovu i Metohiji ima neobrazovanih ljudi, ali nema politički nepismenih građana. Niko od političkih predstavnika građana neće učiniti ništa što bi na direktan ili indirektan način značilo priznanje tzv. nezavisnosti Kosova. Za tako nešto mi nismo dobili mandat od naših građana. Pristajanje na uslove Prištine bi značilo gaženje državnih i nacionalnih interesa Srbije, a to niko ne želi da čini.

Edita Tahiri je požurila da se žali Briselu na vaše pozivnice tvrdeći da je na njima car Lazar, iako je u pitanju sveti Dimitrije?
- Ne čudi me što gospođa Tahiri ne razlikuje cara Lazara od Sv. Dimitrija i sa te strane je razumem, kao što razumem i njen strah, ali me čudi što ne zna ili se pravi da ne zna šta je u ime privremenih institucija samouprave na Kosovu potpisala u Briselu. Albanci su pomislili da je Briselski sporazum nekakav švedski sto sa koga mogu da se posluže samo onim što im odgovara.

Da li je potvrđena koalicija sa strankom Olivera Ivanovića?
- Razgovarali smo juče i postigli načelno dogovor. Mi smo spremni na dijalog o funkcionisanju opštine, o tome da stvorimo uslove za bolji, kvalitetniji život svih građana Kosovske Mitrovice, ali nećemo trgovati interesima države Srbije niti ćemo trpeti ucene. Podela odgovornosti koju pominje Ivanović može da se odnosi na nadležnosti Skupštine opštine, ali ne i nadležnosti koje ima gradonačelnik koga su izabrali građani. Ne možemo prenositi nadležnosti gradonačelnika na odbornike Skupštine opštine. Ako to naši prijatelji prihvate koalicioni sporazum ćemo vrlo lako postići.
 

Sve za bolji život

Koliko će novca koji je EU odobrila za sever doći u Kosovsku Mitrovicu i na šta će biti utrošen?
- Za nas koji predstavljamo naše građane je veoma važno da imamo uređen život, kvalitetnije snabdevanje pijaćom vodom, električnom energijom, da naši građani imaju centralno grejanje, autobusku stanicu, sportsku halu, fudbalski stadion, bazen, da đaci i studenti imaju bolje uslove za školovanje, da mladi lakše dolaze do posla. Za sve to imamo urađene idejne projekte. Sada više nismo nelegalni, nelegitimni i iskreno se nadam da više neće biti politike uslovljavanja i da će sav taj novac koji pominjete zaista biti utrošen kako bi se podigao kvalitet života naših građana.

 

2024 © - Vesti online