Utorak 24.12.2013.
03:33
Vesti

Teror pijanih pacijenata

Ništa gore od pijanih pacijenata (Foto: Ilustracija)
 

Ovo upozorenje stiglo je od zaposlenih lekara, a potvrđeno je istraživanjem u kojem se navodi da je u 92 urgentna odeljenja širom Australije, prošle subote, dva sata posle ponoći, svaki treći pacijant primljen zbog prevelikog konzumiranja alkohola.


Prema rečima dr Diana Egerton-Vorbarton predsedavajuća Koledža Urgentne medicine i Komisije za urgentnu medicinu u javnim bolnicama, njene kolege u interventnim timovima bolnica ogorčene su i umorne zbog velikih problema koje imaju s pacijentima, koji zbog nekontrolisanog pića završavaju na njihovim odeljenjima.


- To je apsolutno nedopustivo za osoblje koje mora da posveti pažnju i drugim pacijentima. Ljudi pod dejstvom alkohola često su nametljivi, vrše pritiske i nisu zadovoljni što moraju da čekaju. Moramo da promenimo nacionalni stav prema intoksiniranim osobama, koje svojim ponašanjem povređuju sebe i ljude oko sebe - kaže dr Egerton - Vorbarton.


Istraživanjem je utvrđeno da je jedan od sedam pacijenata, primljenih u ranim jutranjim satima prošle subote, došlo zbog prekomernog konzumiranja alkohola. Međutim, u pojedinim bolnicama broj pijanih pacijenata je bio veći od jedne trećine, posebno u većim urbanim oblastima. U Kalvari bolnici u Kanberi, 20 odsto primljenih pacijenata je bilo pod dejstvom alkohola.


- Kada uporedimo druge suspstance koje stvaraju zavisnost, alkohol je od svih njih najrasprostranjeniji - ističe dr Dejvid Kaldkot sa odeljenja Urgentne medicine u Kalvari bolnici.

2024 © - Vesti online