Ponedeljak 15.03.2010.
10:11
Tanjug

Pomoć EU Grčkoj je pitanje prestiža

Zbog teške ekonomske situacije neredi na grčkim ulicama su postali normalna pojava  

Među predlozima o kojima će se raspravljati su mogućnost da pojedine članice evrozone direktno kreditiraju Atinu i usvajanje sistema garantija za otplatu grčkog duga, najavljuje list.

Ne očekuje se, međutim, da će ministri 16 zemlja Evropske unije koje koriste zajedničku valutu eksplicitno ponuditi pomoć, delimično zato što Grčka takvu pomoć nije tražila, ali i zbog toga što se procenjuje da je fiskalna pretnja evrozoni manja nego što se pretpostavljalo u januaru i februaru, preneo je BBC.

Vlade evrozone, napominje list, smatraju da u svrhu očuvanje kredibiliteta evropske monetarne unije moraju same da pronađu neko rešenje za grčke ekonomske probleme, umesto da dozvole jednoj od svojih članica da se za pomoć obrati Međunarodnom monetarnom fondu.

"Fajnenšel" prenosi ocenu evropskog komesara za monetarna pitanja Olija Rena da evro nije samo monetarni, već ključni politički projekat Evropske unije i da bi zato neuspeh Grčke i evrozone da pronađu rešenje za aktuelene probleme naneo ozbiljnu, a možda i trajnu štetu kredibilitetu cele Unije.

2024 © - Vesti online