Nedelja 22.12.2013.
13:25
Beta

Raul Kastro: Da budemo civilizovani sa SAD

Da li je istorijsko rukovanje Raula Kastra i Baraka Obame na komemoraciji Nelsonu Mandelli prekretnica u odnosima Kube i SAD, koji su hladni još do 1961. godine
 


"Verujemo da možemo da razrešimo pitanja od zajedničkog interesa i uspostavimo civilizovan odnos", rekao je Kastro kubanskim parlamentarcima u Havani.


Kubanski lider, koji retko drži govore, rekao je da SAD treba da odustanu od nastojanja da promene režim na Kubi.


"Mi ne tražimo od SAD da promene svoj politički i društveni sistem, i ne pristajemo da pregovaramo o našem", rekao je Kastro.


Američki predsednik Barak Obama rekao je nedavno da SAD moraju da nastave da koriguju svoju politiku prema Kubi. Na komemoraciji Nelsonu Mandeli 10. decembra Obama je iznenadio sve kada se rukovao sa Raulom Kastrom.


Prema rečima jednog od savetnika američkog predsednika, Obama je to uradio kako bi pokazao želju da probije led, s obzirom na to da SAD i Kuba imaju zategnute odnose od 1960-ih.


SAD su prekinule diplomatske odnose sa Kubom 1961. posle pobede Fidela Kastra i kubanske revolucije koja je nacionalizovala svu američku imovinu. Sledeće godine SAD su Kubi uvele ekonomski embargo koji je na snazi i danas.

2024 © - Vesti online