Subota 21.12.2013.
20:30
Beta

Lozničani snimaju film o Cerskoj bitci

Film o zaboravljenim srpskim junacima
 

"Nastavak snimanja planiramo za april, kada ćemo na određenim lokacijama u okolini Loznice snimati četiri masovne scene. Zvaničnu premijeru filma očekujemo u junu", rekao je reditelj iz Loznice.

Priča je zasnovana na zapisima sačuvanim u dnevniku lozničkog sveštenika Jovana M. Boškovića, koji je sa vojskom Srbije prošao Albaniju i Solunski front. Dnevnik je objavljen 1932. godine u Šapcu.

"Fokusirali smo se na lozničke junake, koji su svojim telima zadržali neprijatelja, kako bi srpska vojska došla na Tekeriš, gde je ostvarena prva pobeda savezničke vojske. Ti junaci su ostali u senci i ovo je prilika da im se odužimo", naveo je Grujić.

Glavna uloga prote Jovana poverena je Marku Janjiću, a u glumačkoj ekipi su Aleksandar Gligorić, Željko Maksimović, Milan Antonić, Branko Perišić, Miroslav Savić, Đorđe Marković, takođe profesionalni glumci rodom iz Loznice. Muziku komponuje još jedan Lozničanin, Svetislav Božić.

Injicijator projekta je Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, ogranak Loznica. Gradska uprava podržala je ovaj projekat i uvrstila ga u program obeležavanja stogodišnjice Cerske bitke iduće godine.

2024 © - Vesti online