Petak 20.12.2013.
22:15
Srna

Britanija traži oštrije uslove za buduće članice EU

Može Srbija u EU, al' ne mogu Srbi u Evropu
 

Kameron je, pod pritiskom javnosti da ograniči pristup stranih državljana na britansko tržište rada, najavio niz mera kojim će migrantima iz EU biti onemogućeno da dobijaju socijalnu pomoć po dolasku u tu zemlju.

Imigracija je veoma osetljivo pitanje u Velikoj Britaniji, gde su brojni stanovnici istočnoevropskih država, uključujući Poljsku, Mađarsku i Češku, došli da rade posle ulaska njihovih zemalja u EU 2004. godine.


Kameron je, govoreći na samitu u Briselu, gde su vlade članica EU potvrdile planove za početak pregovora idućeg meseca sa Srbijom, istakao da prijemom novih zemalja ne bi trebalo dozvoliti da dođe do "velikog kretanja stanovništva.

"Moramo izvući pouke iz istorije. Proširenje je postiglo uspeh. Tranzicione kontrole, takođe. Moramo otići korak dalje i ubuduće uvesti mnogo robusnije tranzicione kontrole", naglasio je Kameron.

Prema rezultatima poslednjih anketa, Kameronova Konzervativna stranka gubi podršku pred izbore zakazane za 2015. godinu i ispitivanja javnosti pokazuju i da većina Britanaca ne želi da se tržište rada dalje otvara za istočnoevropske radnike.

Rumunija i Bugarska pridružili su se EU 2007. godine, a Hrvatska je u julu ove godine postala 28 članica, ali analitičari smatraju da će pre prijema novih kandidata proći najmanje deset godina.

2024 © - Vesti online