Petak 20.12.2013.
09:27
Fonet

"Nismo spominjali priznanje Kosova"

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
 

Na pitanje da li će Srbija, kada za osam do 10 godina uđe u EU, morati da reši pitanje spoljašnje granice Unije, odnosno da prizna Kosovo, Ešton je na brifingu sa nekoliko novinara u Briselu rekla da će se to pitanje rešavati u budućnosti.


- U Beogradu, međutim, svakako očekuju da će to biti brže, a ne za osam do 10 godina - rekla je Ešton, prenosi Radio Slobodna Evropa.


Ona je istakla da izuzetno ceni premijere Ivicu Dačića i Hašima Tačija zbog spremnosti da se uključe u dijalog i posvete rešavanju veoma teških pitanja, poštujući sopstvene "crvene linije", ali i "crvene linije" druge strane.


Ona je podsetila da su pojedini sastanci trajali veoma dugo, jer je neka pitanja trebalo usaglasiti do najsitnijih detalja.


- EU ni u jednom trenutku nije nametala rešenja, već im je samo pomagala da postignu sporazum. Naša pomoć je bila tehnička i u pojedinim situacijama stručna - kazala je Ešton.


Visoka predstavnica je naglasila da je veoma zadovoljna što je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i što će Srbija uskoro otpočeti pregovore.


- Ima još mnogo toga da se uradi i dijalog će se nastaviti. Ponovo ćemo se sresti u januaru, ali je u celoj stvari najvažnije što će ljudi na severu Kosova živeti bolje, a to će pomoći normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - zaključila je Ešton.

2024 © - Vesti online