Nedelja 14.03.2010.
22:57
Tanjug

File: Zajednički utiremo put Srbije ka članstvu u EU

Srbija je postigla zadivljujući napredak: Štefan File
 

"Zato moramo da napredujemo sa Srbijom u tom zajedničkom poduhvatu i nastavimo da zajedno promovišemo vrednosti na kojima je izgrađena Evropa", istakao je File u autorskom tekstu za sutrašnji "Blic" uoči svog dolaska u Beograd u sredu.


File je ocenio da je Srbija postigla "zadivljujući napredak" tokom poslednjih nekoliko meseci na putu evropskih integracija boljom saradnjom s Haškim tribunalom, stupanjem na snagu prelaznog trgovinskog sporazuma i liberalizacijom viznog režima.


"Ovi konkretni rezultati doneli su novu dinamiku, novi evropski zamajac na kojem sada treba graditi i koji treba iskoristiti za suočavanje sa ključnim izazovima", istakao je evropski komesar za proširenje.


File je, međutim, ukazao da konsolidacija vladavine prava ostaje od suštinskog značaja za funkcionisanje demokratije i ekonomije i naglasio da to takođe predstavlja izazov za Srbiju, gde se treba pozabaviti pitanjima funkcionisanja pravosuđa, njegove nezavisnosti, profesionalizma i efikasnosti što je ranije moguće u procesu pristupanja Srbije.

2024 © - Vesti online