Četvrtak 19.12.2013.
15:47
Beta

Počinje samit EU: Ulice gore, u petak o Srbiji

Demonstranti u blizini zgrade Evropskog saveta
 


Izvori Evropskog saveta koji čine vođe EU, rekli su da se ne očekuje neka rasprava o počinjanju pregovora o članstvu sa Srbijom, a Pregovarački okvir je usaglašen u Savetu ministara i na sutrašnjem samitu treba da bude zvanično potvrđen, kako je to na junskom zasedanju vođa EU zatražila Nemačka.


Nemačka kancelarka Angela Merkel koja je preuzela novi mandat na čelu nemačke vlade, izjavila je u sredu da je Srbija zaslužila da počne pregovore o članstvu s EU u januaru.


Grčka koja će biti predsedavajuća EU od 1. januara 2014, obavestila je partnere u Uniji da će prvu međuvladinu konferenciju Evropska unija - Srbija, čime počinju pregovori o prijemu, zakazati za 21. januar.

Odbrana, industrija, ekonomski rast

Ključne teme zasedanja lidera evropske dvadesetosmorice su jačanje odbrambene politike i industrije odbrane EU, jačanje konkurentnosti, ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta, uz strukturalne reforme naročito u zemljama evrozone koje su u teškoćama.

Protesti na ulicama Brisela

Protivnici mera štednje u četvrtak su se okupili u blizini sedišta Evropskog saveta u Briselu, uoči početka dvodnevnog samita evropskih lidera koji počinje popodne.

Narod se valjda okupio da se zagreje
 


Učesnici demonstracija blokirali su nekoliko raskrsnica u blizini sedišta Evropskog saveta, a policija je obezbedila glavne prilaze zgradi gde popodne dolaze evropski lideri.


Po podacima organizatora protesta, na ulicama Brisela je više hiljada demonstranata. Oni su se okupili na poziv Alijanse D19-20, koju čini pedesetak građanskih i sindikalnih, uglavnom belgijskih organizacija. Sindikati se protive Evropskom budžetskom paktu i dogovoru o slobodnoj trgovini EU-SAD, o kojem se pregovara.

2024 © - Vesti online