Četvrtak 19.12.2013.
15:58
Beta

Janukovič: Zapade, prestani da se mešaš!

Kategorično sam protiv onih koji dolaze u zemlju da nam drže lekcije: Janukovič
 

- Vrlo je važno da nema mešanja u naše unutrašnje stvari. Kategorično sam protiv onih koji dolaze u zemlju da nam drže lekcije, rekao Janukovič u televizijskom intervjuu.

Nekoliko evropskih i američkih zvaničnika posetilo je Ukrajinu prošle nedelje i izrazilo podršku za masovne antivladine demonstracije koje potresaju Kijev mesec dana zbog odluke Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već da se okrene Rusiji.

Pre dva dana Janukovič je u Moskvi potpisao sporazum s Rusijom o ekonomskoj pomoći, neophodnoj opstanku posustale privrede Ukrajine. Po sporazumu Moskva od Ukrajine kupuje državne obveznice u vrednosti od 15 milijardi dolara i za trećinu smanjuje cenu gasa za Ukrajinu.

Moskovski sporazum opozicija smatra izdajom nacionalnih interesa. Janukovič je rekao da ekonomski sporazumi s Moskvom nisu u suprotnosti sa planovima Ukrajine za evropsku integraciju, već da se radi o ekonomskim odnosima. Janukovič je dodao da bi Ukrajina mogla parcijalno da se priključi ruskoj carinskoj uniji koja obuhvata bivše sovjetske republike.

- Ukrajinska vlada je danas dobila dokumenta i razmatra ih, a zatim će doneti zaključke o klauzulama kojima ćemo se priključiti i pod kojim uslovima, rekao je Janukovič na televiziji.

Janukovičevo odbijanje da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom pokrenulo je krajem novembra masovne proteste.

2024 © - Vesti online