Četvrtak 19.12.2013.
12:31
b92.net

ESA lansirala najmoćniji teleskop na svetu!

Teleskop Gaja: Novo čudo tehnologije u svemiru
 

Projekat je koštao 740 miliona evra i jedan je od najambicioznijih koje je ikada preuzela ESA. Kamere teleskopa trebalo bi da zabeleže precizne položaje i udaljenost više od milijardu zvezda u našoj galaksiji. Osim toga pratiće brzine približavanja i udaljavanja oko 150 miliona zvezda od Sunčevog sistema. To bi astronomima trebalo omogućiti prikupljanje 3D markera za istraživanje evolucije Mlečnog puta. Na temelju njih moći će da se napravi film koji će moći da se "odvrti" u prošlost ili u budućnost naše galaksije.

Moćna "Gaja" bi takođe trebalo da otkrije na hiljade tela, zvezda, planeta i asteroida, koja nisu mogla da se vide bez ovako sofisticirane tehnologije.

Teleskop je lansiran na ruskoj raketi Sojuz iz Francuske Gvajane od koje će se odvojiti 40 minuta kasnije. Nakon putovanja koje će trajati oko mesec dana Gaja bi trebalo da se "smesti" na udaljenosti od oko 1,5 miliona km od Zemlje na njenoj "noćnoj strani".

Na ovom astrometrijskom projektu mapiranja položaja i kretanja svemirskih tela stručnjaci rade već više od 20 godina. "Gaja" je opremljena sa dva teleskopa koji bacaju svetlost na kameru od milijardu piksela povezanu s tri instrumenta. Njeni optički instrumenti izuzetno su stabilni kako bi davali što oštriju sliku.

2024 © - Vesti online