Četvrtak 19.12.2013.
10:46
nezavisne.com

Zagađeni vazduh opustošio ulice Zenice

Zenica postala kao Peking (foto: Ilustracija)
 

Zbog povećanja koncentracije sumpor dioksida već drugi dan je na snazi uzbuna, koju je u utorak, pošto su merni instrumenti zabeležili rekordno zagađenje, proglasio Operativni štab za primenu plana interventnih mera opštine Zenica.

"Pre godinu dana smo tražili hitno uspostavljanje monitoringa, dobili smo ga i, evo, vidimo da je bilo razloga da ga tražimo. Vlast je dosad ignorisala sva ta prekoračenja, pravili su se nevešti. Sada, kad postoji monitoring, ne mogu da ćute, ali su oglasili uzbunu tek kad smo mi zapretili novim protestima, traženjem ostavki i krivične odgovornosti. I ta uzbuna će trajati dok su meteorološki uslovi kakvi jesu. Nije to rešenje problema i nije dovoljno samo proglasiti uzbunu, obustaviti rad postrojenja, treba to sistemski rešavati", kaže Samir Lemeš, predsednik Udruženja "Eko-forum".

Kompanija "ArcelorMittal Zenica", odnosno železara, je veliki zagađivač, ali ne i jedini. Na hiljade je malih zagađivača koji za tehnološke procese i grejanje objekata koriste ugalj, a u "Eko-forumu" i drugim udruženjima za zaštitu sredine ozbiljno se bave inicijativom da se uvede kontrolisana zabrana korišćenja vozila, po principu parnih i neparnih registarskih oznaka.

2024 © - Vesti online