Petak 20.12.2013.
03:35
Vesti

Internet romansa okončana u krvi

Džeti Džejkobs iz Zapadne Australije nađena je mrtva u jednoj vili u Južnoj Africi, gde je otišla kod čoveka kojeg je upoznala preko neta (Foto: Ilustracija)
 

Kako su potvrdili policija Zapadne Australije i Nigerijsko odeljenje za borbu protiv prevara, policijski komesar Nigerije Ibrahim Lamorde objavio je da oni znaju gde se krije prevarant, koji je gospođu Džejkobs naveo čak na putovanje u Afriku. Njih dvoje su se susreli na Fejsbuku, a njoj se, na internet-četu, predstavio kao "Džesi Orovo Omokoh".


Postoji verovatnoća da će on biti uhapšen u roku od nekoliko nedelja i ispitan o sudbini 80.000 dolara, koliko je izvukao od 67-godišnje udovice, a posebno o tome kako je umrla. Njena familija veruje da je ubijena pošto je iz svoje kuće u Vejginu, jugoistočno od Perta, prošlog novembra otputovala u Afriku, kako bi, kako je verovala, ozvaničila internet-romansu koja je trajala četiri godine. Tokom poslednje posete, gospođa Džejkobs je po drugi put trebalo da se sretne sa "Džesijem", ali je porodica počela da brine pošto je prošlo više nedelja, a od nje nije bilo ni glasa.
Lokalna policija našla je njeno telo u vili u Johanesburgu 9. februara.


- Mi ćemo kriminalca, koji je u ovome učestvovao, uhapsiti za par nedelja. Mi smo pratili račun na koji je poslata većina žrtvinog novca i identifikovali smo lokaciju gde se on sada krije. Na tragu smo mu i biće izveden pred lice pravde, rekao je komesar Lamorde koji je doputovao u Pert.


Isti čovek je već bio u rukama južnoafričkih vlasti, pošto je prijavio da je našao telo Džejkobsove. Uprkos tome što je nedostajao njen novac, kreditne kartice, nakit, laptop i druge lične stvari, on je pušten iz zatvora i pobegao u Nigeriju.


Da tragedija bude veća, policija Zapadne Australije je, putem svog odseka za borbu protiv prevara na Internetu, gospođi Džejkobs poslala pismo sa upozorenjem da je žrtva prevare, ali je pismo stiglo kad je ona već otputovala u Južnu Afriku.


- Ne možemo da kažemo da je on ubio, jer toksikološki izveštaj još nije završen. Međutim, ono što je sigurno jeste da je on prevarom dobijao novac od nje. Dakle, odatle počinjemo - kaže komesar Lamorde.


U Australiji, gotovo da nema vlasnika imejl-adrese koji nikad nije primio "ponudu" da uključi u "unosni posao", sve u okviru zloglasne "nigerijske prevare".

Prevaranti obrću milione

Još jedan korak u nastojanju da se zaustavi oticanje prevarantima oko 600.000 dolara mesečno samo iz Zapadne Australije, svakako predstavlja veoma važan sporazum o saradnji između nigerijskih i zapadnoaustralijskih vlasti. Veruje se da iz Australije u Nigeriju odlazi oko šest miliona dolara mesečno. Sada su se policije dveju država dogovorile da rade zajedno. Slične sporazume sa Nigerijom već imaju policija Londona, FBI u Americi i policija Kanade.

2024 © - Vesti online