Sreda 18.12.2013.
18:58
Beta

"Rusi, odmah da oslobodite političke zatvorenike!"

Međunarodna zajednica traži od Rusa da malo isprazne zatvore (Foto: Arhiva)


U saopštenju AI navodi se da je Duma donela zakon, koji se "moguće" odnosi i na članice grupe Pusi rajot i demonstrante uhapšene tokom protesta 2012. u Moskvi kada su izbili okršaji između demonstranata i policije. Tada je najmanje 26 osoba ili optuženo ili se protiv njih vodi sudski postupak.


Očekuje se da će u okviru amnestije biti oslobođeno ili će biti ukinute optužbe za najmanje osam demonstranata uhapšenih tokom protesta 2012. u Moskvi kada su izbili okršaji između demonstranata i policije. Najmanje 26 osoba je tada ili optuženo ili se protiv njih vodi sudski postupak.


- Teško da se može pozdraviti amnestija koju je objavila Duma. Mada se ona i odnosi na mnoge žrtve nepravičnosti, ta amestija ne ukida optužnice protiv svih koji su nezakonito optuženi za krivična dela, uključujući i demonstrante sa "balotnog trga" - navodi se u izjavi ruskog prdstavnika AI Sergeja Nikitina.


On je rekao da sadašnja amnestija neće zameniti efikasni i nezavisni sudski sistem.


- Lica koje je AI nazvao političkim zatvorenicima, nije trebalo hapsiti, protiv njih nije trebalo podizati optužnice. Sve optužbe protiv političkih zatvorenika treba da budu ukinute - navodi se u saopštenju.


Ukazuje se da i dalje ostaju u zatvoru politički zatvorenici Mihail Hodorkovski i njegov saradnik Platon Lebedev, koji treba da "budu odmah pušteni na slobodu".

2024 © - Vesti online