Sreda 18.12.2013.
17:18
Srna

Srbi, 'ajmo sad i na parlamentarne izbore na Kosovu

Ivica Dačić: Da bismo imali utacaj na Kosovu, moramo i da glasamo
 


Odgovarajući na pitanje o pravosudnoj jurisdikciji, Dačić je rekao da Srbija neće imati svoje organe na Kosovu i Metohiji, ali da će postojati srpski organi, napominjući da Srbija ne priznaje Kosovo kao državu.


Dačić je rekao da će 9. januara u Briselu biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.


Govoreći o prvoj međuvladinoj konferenciji, odnosno početku pregovora o pristupanju Srbije EU, Dačić je rekao da će on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić učestvovati na toj konferenciji i naveo da je to najvažniji srpski posao u narednim godinama i da će tema Kosova biti najteža.
 

Ma, kakav Nobel?

Komentarišući medijske napise da će on, Hašim Tači i visoki predstavnik EU Ketrin Ešton biti kandidovani za Nobelovu nagradu za mir, Dačić je rekao da je ta priča toliko neverovatna da je ne bi ni komentarisao.

Dačić je izrazio nadu da će 21. januar biti novi početak i "znak startnog pištolja za sveukupne reforme u Srbiji", koja treba da pokaže da taj posao može da uradi mnogo brže i kvalitetnije nego drugi.


"Ne želimo da budemo osrednja zemlja na začelju EU, želimo da budemo na vrhu", istakao je Dačić.


On je naveo da očekuje da krajem januara ili početkom februara iduće godine u Srbiju dođu ekspertske komisije EU da bi razmotrile šta je potrebno uraditi za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravdu i bezbednost.

Dačić očekuje da će do polovine 2015. godine trajati skrining, odnosno usaglašavanja srpskog zakonodavstva sa evropskim.


On je rekao da Srbija ni od koga nije dobila poklon, nego da je zaslužila datum za početak pregovora i naveo da je siguran da će Srbija biti prva sledeća država koja će ući u EU i da će oboriti rekord Slovačke koja je ušla za pet do šest godina.

Niko ne zna šta je "pravno obavezujući dokument"

Komentarišući pravno obavezujući dokument Beograda i Prištine, koji se pominje u pregovaračkom okviru, Dačić je rekao da niko ni u EU ne može da kaže šta to znači, ali je dodao da apsolutno ne dolazi u obzir da Srbija promeni svoj stav i da prizna Kosovo.

On je istakao da nigde u evropskim dokumentima ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo na kraju procesa pridruživanja i dodao da ono što ne piše nije obavezujuće.

2024 © - Vesti online